Fulltextové vyhledávání

Kotlíkové dotace Královéhradekého kraje
Jičínské klicky
Pozvánka na Přednášky Mariánské zahrady
Pozvánka na jarní konferenci Digitalizace procesů u zaměstnavatelů
Pozvánka na Přednášky Mariánské zahrady
Dobročinná akce a jarní trhy
Drobečková navigace

Úvod > Aktuality > Tisková zpráva - Značka Regionální potravina zná v Královéhradeckém kraji své nominanty

Značka Regionální potravina zná v Královéhradeckém kraji
své nominanty

V Královéhradeckém kraji proběhl 14. ročník soutěže o prestižní značku Regionální potravina. Do krajské soutěže se přihlásilo 41 místních výrobců se 138 produkty. Jedním z nově oceněných výrobců je Sýrárna Broumov s výběrovým sýrem BRAUNAUER. Hledání kvalitních lokálních produktů se i letos odehraje ve všech krajích napříč Českou republikou s výjimkou Prahy.

Hodnotitelská komise se letos sešla na radnici kraje a navrhla udělit značku Regionální potravina Královéhradeckého kraje pro rok 2023 těmto výrobkům:

KATEGORIE:                                                                                         VÝROBEK A VÝROBCE:
1. MASNÉ VÝROBKY TEPELNĚ OPRACOVANÉ                                                     BŮČKOVÝ COPÁNEK JOSEFOVSKÁ UZENINA

2. MASNÉ VÝROBKY TRVANLIVÉ,TEPELNĚ NEOPRACOVANÉ,
    KONZERVY A POLOKONZERVY                                                                          HOVĚZÍ VÝVAR HAVLÍKŮV DVŮR

3. SÝRY VČETNĚ TVAROHU                                                                                    ŘEMESLNÝ SÝR Z BROUMOVSKA BRAUNAUER VÝBĚROVÝ
                                                                                                                                    SÝRÁRNA BROUMOV

4. MLÉČNÉ VÝROBKY OSTATNÍ                                                                              ČERSTVÉ KOZÍ MLÉKO Bc. LENKA LACINOVÁ, ÚHLEJOV
5. PEKAŘSKÉ VÝROBKY VČETNĚ TĚSTOVIN                                                       ŘEMESLNÝ CIBULOVÝ CHLÉB L O P O
6. CUKRÁŘSKÉ VÝROBKY VČETNĚ CUKROVINEK                                              LIBUŠČINA HOBLINA Mgr. MARTIN ODSTRČIL, DŘENICE
7. ALKOHOLICKÉ A NEALKOHOLICKÉ NÁPOJE                                                    MEDOVINA Z LIPOVÉHO MEDU PLEVA
8. OVOCE A ZELENINA V ČERSTVÉ NEBO ZPRACOVANÉ FORMĚ                     KYSANÉ ZELÍ ZE STATKU BÍLÉ
                                                                                                                                    DAVID SMETANA, HRADEC KRÁLOVÉ - SVOBODNÉ DVORY
9. OSTATNÍ                                                                                                                PSTRUH FILET UZENÝ - RUČNĚ FILETOVANÝ VAKUOVANÝ
                                                                                                                                   JAN KOLOWRAT-KRAKOWSKÝ, RYCHNOV NAD KNĚŽNOU

„Díky ocenění Regionální potravina dostáváme nejen oficiální “razítko” na lokální původ našich výrobků, na které jsme náležitě hrdí, ale také možnost prezentovat naše produkty ve společnosti dalších prvotřídních výrobců, kteří toto ocenění získali společně s námi. Označení regionální potravina je pro nás takovou českou lokální podobou “Great taste”,“ ozřejmil Ondra Plas, spoluzakladatel společnosti Maso HERE, jejichž výrobek ORIGINAL BILTONG CRAFT BEEF SNACK získal označení Regionální potravina v roce 2022.
V Hodnotitelské komisi zasedli jako obvykle zástupci Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory, Potravinářské komory a Krajského úřadu. Komisí navržené výrobky získají na základě ocenění potvrzeného ministrem zemědělství Zdeňkem Nekulou označení Regionální potravina. Ocenění si producenti převezmou na slavnostním vyhlášení 23. června v rámci Festivalu Královéhradeckého kraje 2023.
„Těší nás, že zájem ze strany výrobců je vysoký a počet přihlášených výrobků se neustále pohybuje kolem 150. V letošním ročníku soutěže Regionální potravina v Královéhradeckém kraji bylo přihlášeno 138 výrobků od rekordních 41 výrobců. Do soutěže se hlásí nejen stávající držitelé, ale také zcela noví
producenti, kteří dosud se značkou Regionální potravina neměli zkušenosti. V devíti kategoriích se umístily hned čtyři produkty od zcela nových výrobců a dva výrobci ocenění obhájili. Výhercům bych chtěl ze srdce pogratulovat a samozřejmě děkuji všem ostatním výrobcům za účast – vybrat ty nejlepší
výrobky nebylo vůbec jednoduché,“ uvedl regionální koordinátor Lukáš Vacek ze společnosti FESTING s.r.o.
Soutěž probíhá opět ve všech krajích České republiky s výjimkou Prahy. Značku Regionální potravina můžou získat producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku po dobu čtyř let.
Cestou podpory kvalitních místních potravin jde celá EU a Česko není výjimkou. Současná situace je pro spotřebitele i producenty potravin zasažená výší inflace a stagnující poptávkou. I proto je marketingová podpora kvalitních potravin důležitá v posílení tržní komunikace, vede také k výraznému posílení poptávky ze strany spotřebitelů a má tedy dopad na růst prodeje.
Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. Jedním z nejviditelnějších marketingových nástrojů je podpora značky v médiích. Například v pořadech: Kluci v akci, Pečení na neděli či Herbář. Pravidelně se značkou
Regionální potravina můžete setkat v časopisech Apetit, Gurmet, Forbes a na významných akcích jako jsou dožínky na Letné, vinobraní na Pražském hradě a Země živitelka. Podrobnosti o soutěži jsou dostupné na webových stránkách regionalnipotravina.cz.

Tisková zpráva ke stažení.